Tips om een CO-vergiftiging te voorkomen Heat King 16/06/2024
Hoe CO-vergiftiging voorkomen
Voorkom CO-vergiftiging

Hoe voorkom ik een CO-vergiftiging?

Hoe voorkom je blootstelling aan CO of met andere woorden koolmonoxide? In deze blog lees je alles over een potentiële CO-vergiftiging bij u thuis en krijg praktische tips hoe je dit kan voorkomen.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is de volledige benaming voor de chemische afkorting CO. Deze chemische term staat voor één koolstofatoom (C) en één zuurstofatoom (O). Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij een slechte of onvolledige ontbranding van koolstof houdende brandstoffen zoals olie, kolen, gassen, hout, etc.. Door deze onvolledige ontbranding zal er dus koolmonoxide vrijkomen wat vervolgens schadelijk tot zelfs dodelijk kan zijn voor mensen. 

Jaarlijks worden er in België 800 tot 900 mensen getroffen met een CO-vergiftiging, waarvan er ongeveer een 20-tal overlijden.  Dit zijn dus 900 redenen om jezelf te informeren met tips hoe je een koolmonoxidevergiftiging kan voorkomen. 

Wat maakt koolmonoxide dan zo gevaarlijk? 

Wanneer er vrij zetting is van CO, zal je dit met je zintuigen niet kunnen waarnemen omdat het gas geurloos en kleurloos is. CO kan dus op een onopgemerkte manier insluipen, zonder dat je hier iets van merkt. Om deze reden is de naam ”de stille dood” gelinkt aan dit fenomeen.  

 Wat kan ik doen om een CO-vergiftiging te voorkomen? 
 

Om oom koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, zijn er een aantal tips die levens kunnen redden. 

Tip 1) Plaats een CO-melder

Veruit de belangrijkste tip is het plaatsen van een CO-melder. Dit is een toestel dat het gas kan detecteren bij vrij zetting. Het principe is eigenlijk hetzelfde zoals bij de gekende rookmelders. Indien je nog geen CO-melder hebt, raden we aan om dit zo snel mogelijk te voorzien. Lees hier meer over de prijs en de plaatsing van een CO-melder.

Tip 2) Onderhoud en inspecteer je verbrandingstoestellen regelmatig

Een goed werkend verbrandingstoestel zal een goede ontbranding hebben en dus minder kans op CO-vorming. Inspecteer je verbrandingstoestellen regelmatig en laat het wettelijk verplicht onderhoud respectievelijk uitvoeren door een erkend technicus. Nazicht nodig van je CV-toestel? Neem contact met ons en wij kunnen je helpen.

Tip 3) Let op met BBQ’S

Gebruik je BBQ altijd buiten. Logisch zou je denken toch? Helaas gebeurd het dat mensen vlak aan de woning de BBQ aansteken en mogelijke gassen naar binnen kunnen komen. Gedaan met barbecueën? Laat je BBQ buiten staan! Je zou niet de eerste persoon zijn die woont op een appartement en tijdens de avond de BBQ binnen haalt om verder af te koelen. Ook op dit moment kan er nog CO-vorming plaatsvinden. 

Tip 4) Regelmatig ventileren

Het is belangrijk je woning en verschillende ruimtes voldoende te ventileren. Op deze manier komt er verse lucht binnen die zuurstof bevat en verminderd het risico op blootstelling aan CO. Intensief verbruik van een verbrandingstoestel? Probeer dan het toestel buiten te plaatsen. 

Tip 5) Erken de symptomen bij jezelf en anderen

Wees jezelf bewust van dit potentieel gevaar. Wanneer er bijvoorbeeld iemand is die klachten heeft over hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en verward is, zorg dan onmiddellijk dat je de ruimte verlaat naar de buitenlucht en bel de hulpdiensten. 

Dit waren voor ons de belangrijkste tips om een CO-vergiftiging te voorkomen. Wil je meer informatie? Raadpleeg dan betrouwbare bronnen zoals deze tips van het rode kruis rond koolmonoxidevergiftiging.

Wist je dat je ook altijd ten rade kunt bij je lokale brandweer? Met de expertise van deze mensen ga je zeker en vast een eind komen voor een betere bescherming tegen CO-vergiftiging. Ook op de website van het antigifcentrum is zeer waardevolle informatie te vinden over koolmonoxidevergiftigingen.