Wat zijn de 10 meest gestelde vragen over cv-ketels?
Of je nu onderhoud wilt laten uitvoeren aan je cv-ketel of je overweegt om een nieuwe te plaatsen, het is essentieel om de basis te begrijpen zodat je goed geïnformeerd bent. Daarom hebben we hieronder de tien meest gestelde vragen over cv-ketels voor jou opgesomd.
1 – Hoe werkt een cv-ketel?
Bijna iedereen heeft het in huis, maar hoe werkt dat nu precies een cv-ketel? CV staat voor Centrale Verwarming ketel en is in feite een installatie waarin meestal gas verbrand wordt om warm water te verwarmen. Dit doen cv-ketels door middel van een ingebouwde warmtewisselaar. Dit water wordt vervolgens via verschillende leidingen naar afgiftepunten gebracht zoals kranen, douches of radiatoren. Afgekoeld water dat nog in het systeem zit, zal terugspoelen naar de cv-ketel om opnieuw verwarmd te worden. Heel vaak worden er boilers gebruikt als opslag van grotere hoeveelheden warm water zodat er op een snellere manier warm water beschikbaar is aan een bepaald afgiftepunt.
2 – Welke soorten cv-ketels zijn er?
- Conventionele cv-ketel: Gekend als de reguliere of traditionele cv-ketel. Meestal gevoed op gas maar kan ook op mazout (mazout ketel)
- Combi-ketel: Combineert verwarming en watervoorziening in één installatie zonder opslagtank.
- HR-ketel: Hoogrendementsketel die gevoed wordt met gas en zijn condensatie gebruikt om het rendement te verhogen.
- HR(e)-Ketel: Een hoogrendementsketel met ingebouwde elektrische generator.
- Elektrische cv-ketel: Werkt op 100% elektriciteit. Meestal toegepast bij woningen die geen gas toevoer hebben vanuit de straat.
- Bio-massa ketel: Gevoed op organische brandstoffen zoals houtsnippers, pallets of andere biomassa brandstoffen.
- Warmtepomp: Elektrische gevoede pomp die warmte uit de grond, omgeving of water gaat onttrekken om te verwarmen.
3 – Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden?
Je ketel moet wettelijk verplicht een periodiek onderhoud krijgen. Wij zouden België niet zijn als de periodiciteit zou afhangen per regio. Heef u een CV-ketel op aardgas of propaan? Dan is het in Vlaanderen verplicht om de twee jaar. Woont u in Wallonië of Brussel? Dan is dit een drie jaarlijkse verplichting. Voor cv-ketels op vaste brandstoffen of stookolie is dit elk jaar een wettelijke verplichting, ongeacht de regio waar u woont.
4 – Wat moet ik doen als mijn cv-ketel een storing heeft?
Gaat u cv-ketel in storing? Dat is goed nieuws! Dit wilt zeggen dat er hoogstwaarschijnlijk iets scheelt en dat je cv-ketel in een veilige modus is gegaan. Het belangrijkste is om niet te panikeren. Er zijn een aantal stappen die je zelf kan uitvoeren om het probleem op te lossen:
- Controleer de foutcode – Welke foutcode geeft de ketel aan? Raadpleeg de handleiding van je cv-ketel om na te gaan wat de betekenis is van de foutcode.
- Probeer de cv-ketel te resetten – Soms kan een simpele reset het probleem verhelpen.
- Controleer de waterdruk – De waterdruk van de cv-ketel moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Controleer de manometer of de digitale meter op de ketel en vul de ketel vervolgens bij zoals beschreven staat in de handleiding.
- Controleer de thermostaat – Zorg ervoor dat deze correct is ingesteld en dat de batterijen nog voldoende vol zijn (indien van toepassing)
- Ga de stroomvoorziening van de ketel na – Kijk of je cv-ketel aangesloten is op de elektriciteit. Mogelijk kan er een kortsluiting zijn. Ga na of er geen zekeringen zijn afgesprongen in je elektriciteitskast.
- Controleer op gasvoorziening – Zorg ervoor dat de ketel voldoende gas krijgen en dat er geen ventielen of kranen dicht staan.
- Controleer of er lucht in je systeem zit – Als radiatoren niet goed verwarmen, is de kans groot dat er lucht zit in het systeem. Deze lucht moet afgelaten worden via de ventielen op je radiatoren.
- Raadpleeg een specialist – Wanneer je niks kent van een cv-installatie is het ook af te raden om hier zelf aan te werken. Indien je jezelf niet goed voelt bij de handelingen of je hebt geen handleiding van je cv-installatie, raadpleeg je best een erkende technicus om je verder te helpen.
5 – Hoe kan ik mijn cv-ketel ontluchten?
Het ontluchten van je cv-ketel is normaal niet nodig op voorwaarde dat je periodiek een goed en kwaliteitsvol onderhoud laat uitvoeren. Wil je het cv-systeem toch gaan ontluchten? Dan heb je een radiatorsleutel nodig, een doek en een bak om eventueel water op te vangen.
- Stap – Zet de verwarming volledig uit.
- Stap – Begin bij de radiator die het dichts bij de cv-ketel staat en werk zo verder weg.
- Stap – Ontlucht de eerste radiator met de radiatorsleutel. Plaats deze op een correcte manier om het ontluchtingsventiel. Meestal zitten deze aan de bovenkant in de hoek van de radiator.
- Stap – Draai het ventiel open zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Draai langzaam tegen de klok in tot dat je een sissend geluid hoort.
- Stap – Houd een bakje klaar om eventueel water mee op te vangen en een doek om de radiator droog te houden. Draai het ventiel terug dicht van zodra en water uit het ventiel komt.
- Stap – Herhaal dit voor alle radiatoren
- Stap – Alle radiatoren gedaan? Controleer dan de druk op de cv-ketel. Eventueel water bijvullen kan nodig zijn.
- Stap – Zet de verwarming weer aan en test of alle radiatoren terug gelijkmatig verwarmd worden.
6 – Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?
Hier zijn verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van je cv-ketel. De meeste ketels hebben een levensduur van 15 jaar. Echter zijn er uitzonderingen. Lees hier meer over hoe lang een cv-ketel mee gaat.
7 – Wat is de juiste waterdruk voor mijn cv-ketel?
De juiste waterdruk voor de cv-ketel ligt tussen de 1,5 en 2 bar wanneer de cv-ketel koud is. Wanneer hij opwarmt gaat de druk lichtjes stijgen. Maar gemiddeld genomen mag de druk niet hoger gaan dan 2,5 bar. Let wel op! Dit kan van type ketel verschillen.
8 – Wat zijn de voordelen van onderhoudscontracten?
Hoewel wij van HeatKing geen onderhoudscontracten aanbieden, kunnen deze toch een aantal voordelen bieden. Hieronder geven we de meeste voordelen mee:
- Langere levensduur van je cv-ketel door een periodiek onderhoud. Op voorwaarde dat het onderhoud vakkundig uitgevoerd zal worden. Lees hier alles wat je moet weten over het onderhoud van je cv-ketel.
- Gemoedsrust is ook voordeel van onderhoudscontracten. Hierdoor moet je niet letten op de datum wanneer je ketel een nieuw onderhoud nodig heeft.
- Mogelijkheid tot een prioriteit bij storingen. Veel onderhoudscontracten bieden dit aan waardoor je sneller geholpen zal zijn.
- Extra veiligheid omdat je een periodiek onderhoud laat uitvoeren. Dit kan natuurlijk ook zonder onderhoudscontract.
Onderhoudscontracten zijn natuurlijk getekende contracten waar je soms minder goed onderuit kan wanneer er iets aan de hand is en je wilt de samenwerking stop zetten. Onze firma HeatKing biedt ook deze voordelen zonder onderhoudscontact.
9 – Kan mijn huidige cv-ketel gecombineerd worden met een warmtepomp?
Ja, dit is mogelijk. De overschakeling maken naar een hybride systeem kan praktisch gezien. Je moet wel goed afwegen of de toevoeging van de warmtepomp in verhouding met de terugverdientijd interessant is. Bij warmtepompen is de terugverdientijd meestal van langere duur.
10 – Wat is het verschil tussen een HR-ketel en een condensatieketel?
Het belangrijkste verschil tussen een HR-ketel en een condensatieketel is het rendement. Een condensatieketel in per definitie ook een hoogrendementsketel maar een hoogrendementsketel is per definitie geen condensatieketel. Een condensatieketel heeft een rendement van 95% – 107% terwijl een hoogrendementsketel een rendement heeft van 85% – 90%. Lees hier uitgebreid over het verschil tussen een Hoogrendementsketel en een condensatieketel.
Heeft u geen antwoord gevonden op uw vragen?
Bovenstaande antwoorden zijn natuurlijk beknopt en beperkt. Bent u opzoek naar een ander antwoord? Neem vrijblijvend contact met ons.